Kurczak w sosie pomidorowo-czekoladowym

Sposób przygotowania:

Na początek obtaczamy w mące piersi z kurczaka. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave i podsmażamy je przez około 10 minut. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy. W garnku przygotowujemy bulion drobiowy. Podgrzewamy go. Kiedy zacznie się on gotować, zdejmujemy go z ognia, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy całość. Kroimy cebulę w plasterki, szklimy ją, a następnie posypujemy startą czekoladą, cynamonem i brązowym cukrem, po czym dodajemy bulion zmieszany z koncentratem pomidorowym oraz piersi z kurczaka. Trzymamy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy śmietanę i jeszcze przez około dwie minuty gotujemy na średnim ogniu, aby sos nieco zgęstniał.

Źródło: http://cocina.enfemenino.com/w/receta/r311/pollo-al-chocolate.html

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 piersi z kurczaka
  • mąka
  • cynamon
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
  • cebula
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • brązowy cukier
  • koncentrat pomidorowy (słoiczek 80 g)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietany 18%
POWRÓT