
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od przygotowania sosu. Na małej patelni postawionej na średnim ogniu mieszamy miód z sosem sojowym i posiekanym czosnkiem. Następnie mieszamy skrobię kukurydzianą z wodą i dodajemy do składników znajdujących się na patelni. Trzymamy na ogniu przez 1-2 minuty, aby sos nieco odparował i ciągle mieszamy. Po upływie tego czasu zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Po przygotowaniu sosu stawiamy dwa talerze: jeden z roztrzepanymi jajkami i drugi z mąką zmieszaną z tymiankiem, oregano i papryką. Przyprawiamy piersi z kurczaka i panierujemy je obtaczając najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec znowu w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, smażymy na nim piersi z kurczaka, aż do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy z uprzednio przygotowanym sosem czosnkowo-miodowym.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 piersi z kurczaka pokrojone na grube filety
- 2 jajka
- szklanka mąki
- łyżka tymianku
- łyżka oregano
- pół łyżki papryki mielonej słodkiej
- szczypta papryki mielonej ostrej
- oliwa extra virgin Interoleo Suave
- sól
- pieprz
Do przygotowania sosu:
- 125 ml miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka skrobi kukurydzianej
- 75 ml wody
- 4 posiekane ząbki czosnku
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.