Chrupiące piersi z kurczaka w sosie czosnkowo-miodowym

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od przygotowania sosu. Na małej patelni postawionej na średnim ogniu mieszamy miód z sosem sojowym i posiekanym czosnkiem. Następnie mieszamy skrobię kukurydzianą z wodą i dodajemy do składników znajdujących się na patelni. Trzymamy na ogniu przez 1-2 minuty, aby sos nieco odparował i ciągle mieszamy. Po upływie tego czasu zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Po przygotowaniu sosu stawiamy dwa talerze: jeden z roztrzepanymi jajkami i drugi z mąką zmieszaną z tymiankiem, oregano i papryką. Przyprawiamy piersi z kurczaka i panierujemy je obtaczając najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec znowu w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, smażymy na nim piersi z kurczaka, aż do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy z uprzednio przygotowanym sosem czosnkowo-miodowym.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/pechugas-de-pollo-crujientes-con-salsa-de-ajo-y-miel-receta

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone na grube filety
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • łyżka tymianku
  • łyżka oregano
  • pół łyżki papryki mielonej słodkiej
  • szczypta papryki mielonej ostrej
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
  • sól
  • pieprz

Do przygotowania sosu:

  • 125 ml miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 75 ml wody
  • 4 posiekane ząbki czosnku
POWRÓT