Krem z porów, ziemniaków i gruszek z dodatkiem szafranu

Sposób przygotowania:

Odlewamy pół szklanki bulionu (lub wody) i podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego nitki szafranu i odstawiamy. Myjemy dokładnie wszystkie składniki. Kroimy pory w plasterki, a potem obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Obieramy gruszkę i (po wyrzuceniu gniazda) kroimy ją na kawałki.

W szerokim garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego plasterki pora wraz ze szczyptą soli. Mieszamy kilka razy i dorzucamy do garnka ziemniaki. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy przez kilka minut. Kiedy por zacznie się szklić, podlewamy całość winem i czekamy, aż alkohol odparuje. Następnie wrzucamy do garnka gruszkę, gałkę muszkatołową, paprykę i szczyptę pieprzu. Dolewamy bulion z nitkami szafranu i mieszamy przez minutę. Potem dodajemy resztę bulionu lub wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut.

Miksujemy całość blenderem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Próbujemy i dodajemy jeszcze trochę soli, o ile to konieczne. Podajemy ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, odrobiną oliwy extra virgin Interoleo Suave i łyżką śmietany, jogurtu lub kremowego sera.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-sopas-y-cremas/crema-de-puerros-patata-y-pera-al-azafran-receta

Składniki (dla 4 osób):

  • 500-750 ml bulionu lub wody
  • nitki szafranu
  • łyżka masła
  • 3 pory
  • 2 średnie ziemniaki
  • pół szklanki białego wina
  • duża gruszka lub 2 małe gruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki papryki mielonej
  • pieprz
  • sól
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
  • śmietana, jogurt lub ser kremowy (do podania)
POWRÓT