
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od dokładnego natłuszczenia tortownicy o średnicy 22 cm i położenia na dno papieru do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie rozdzielamy składniki do dwóch dużych misek. W jednej z nich umieszczamy składniki mokre (mleko, oliwę Interoleo Suave, jajka, skórkę oraz sok pomarańczowy), w drugiej zaś suche (mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia).
Ręczną ubijaczką mieszamy zawartość miski z mokrymi składnikami. Nie musimy jej ubijać. Kiedy wszystko już się połączy, dodajemy do niej składniki z drugiej miski. Mieszamy dalej, aż wszystko utworzy jednolitą całość. Następnie wlewamy masę do tortownicy i pieczemy przez 45-50 minut lub do momentu, kiedy wsadzony do ciasta patyczek po wyjęciu będzie czysty i suchy. Odstawiamy biszkopt do ostygnięcia i wyjmujemy z formy.
Źródło: https://www.directoalpaladar.com/postres/bizcocho-de-naranja-y-aceite-de-oliva-receta
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
- 220 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 300 g mleka
- 300 g oliwy extra virgin Interoleo Suave
- 3 jajka w rozmiarze M
- 1,5 łyżki skórki pomarańczowej
- 125 ml soku pomarańczowego
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.