Pomarańczowy biszkopt z oliwą

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od dokładnego natłuszczenia tortownicy o średnicy 22 cm i położenia na dno papieru do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie rozdzielamy składniki do dwóch dużych misek. W jednej z nich umieszczamy składniki mokre (mleko, oliwę Interoleo Suave, jajka, skórkę oraz sok pomarańczowy), w drugiej zaś suche (mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia).

Ręczną ubijaczką mieszamy zawartość miski z mokrymi składnikami. Nie musimy jej ubijać. Kiedy wszystko już się połączy, dodajemy do niej składniki z drugiej miski. Mieszamy dalej, aż wszystko utworzy jednolitą całość. Następnie wlewamy masę do tortownicy i pieczemy przez 45-50 minut lub do momentu, kiedy wsadzony do ciasta patyczek po wyjęciu będzie czysty i suchy. Odstawiamy biszkopt do ostygnięcia i wyjmujemy z formy.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/postres/bizcocho-de-naranja-y-aceite-de-oliva-receta

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

  • 220 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 300 g mleka
  • 300 g oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 3 jajka w rozmiarze M
  • 1,5 łyżki skórki pomarańczowej
  • 125 ml soku pomarańczowego
POWRÓT