Krokiety z brokułami

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od oddzielenia różyczek od łodygi brokułu. Kroimy je na kawałki o podobnej wielkości. Potem gotujemy je przez cztery minuty w garnku z dużą ilością posolonej wody, a następnie dokładnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed przystąpieniem do dalszych czynności osuszamy je papierem kuchennym. Siekamy brokuły na małe (lecz nie zbyt małe!) kawałki (chcemy, żeby były one wyczuwalne). Następnie myjemy pora i kroimy go na małe kawałki. W dalszej kolejności obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku. Na szerokiej patelni roztapiamy masło. Potem do masła dodajemy pora wraz z czosnkiem i trzymamy na małym ogniu przez pięć minut. Dodajemy paprykę i mieszamy, aby się nie przypaliła. Zaraz po tym dodajemy posiekane brokuły i ponownie mieszamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Trzymamy całość przez kilka minut na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dolewamy mleko i dalej mieszamy, dopóki ciasto nie zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wlewamy masę do głębokiego naczynia i nakrywamy folią spożywczą (folia powinna dotykać ciasta, aby nie utworzyła się na nim skorupka). Po tym, jak ciasto ostygnie, dzielimy je na równe porcje i nadajemy im kształt wydłużonych krokietów. Możemy użyć do tego celu dwóch łyżek. Panierujemy krokiety obtaczając je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy je w dużej ilości dobrze rozgrzanej oliwy Interoleo Suave. Staramy się, aby nabrały one złotego koloru ze wszystkich stron. Przed podaniem umieszczamy je na papierze kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Źródło: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-legumbres-y-verduras/receta-de-croquetas-de-brocoli-por-fin-unas-croquetas-libres-de-remordimiento

Składniki (na 24 sztuki):

  • brokuł 20 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g mąki pszennej
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 250 ml mleka
  • 25 g masła
  • jajko
  • bułka tarta
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
  • sól
POWRÓT