Domowy sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Myjemy pomidory i wycieramy je do sucha. Usuwamy brzydkie części, jeśli to konieczne. Kroimy pomidory na kawałki. Do stojącego na średnim ogniu garnka nalewamy nieco oliwy Interoleo Suave. Wrzucamy do niego cebulę pokrojoną w półksiężyce, paprykę pokrojoną w paski, a także marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażamy te składniki do momentu, aż cebula nabierze brązowego koloru (dzięki temu sos będzie miał intensywniejszy smak). Wtedy dodajemy pokrojone na kawałki pomidory i trzymamy na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Przepuszczamy sos przez przecierak i stawiamy go ponownie na ogniu. Gotujemy przez kolejną godzinę. W tym czasie musimy pilnować, aby sos nie przywierał do garnka. Dodajemy sól oraz szczyptę cukru (jeśli po spróbowaniu sos wydaje nam się zbyt kwaśny). Wyłączamy ogień i rozlewamy sos do naczyń. Nie zamykamy ich, dopóki sos całkowicie nie ostygnie. Jeśli chcemy go zamrozić, pamiętajmy o zostawieniu odpowiedniego zapasu miejsca (ok. 2 cm wysokości naczynia), ponieważ przy zamrażaniu ciecz zwiększy swoją objętość. Źródło:

https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-salsas-y-guarniciones/como-hacer-salsa-de-tomate-casera-facilmente-receta

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 marchewki
  • 2 zielone papryki
  • 1 duża cebula
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
  • sól
  • cukier
POWRÓT