Superpuszysty biszkopt z oliwą

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 200°C i przygotowujemy wąską i wysoką blachę (może to być blacha prostokątna lub tortownica). Smarujemy ją masłem i poprószamy mąką. Następnie w dużej misce ubijamy jajka z cukrem i solą. Użyjemy do tego trzepaczki (nie trzeba używać do tego robota). Po około 30 sekundach ręcznego ubijania powinniśmy zauważyć, że masa zaczyna nabierać innej konsystencji. Wtedy dodajemy oliwę Interoleo Suave i jogurt, po czym ubijamy dalej. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Tę ostatnią dodajemy stopniowo, w porcjach po pół szklanki. Po każdej dodanej porcji ubijamy do momentu, aż mąka połączy się z resztą składników. Kiedy całość utworzy już dobrze ubitą masę, wlewamy ją do blachy i pieczemy w temperaturze 175°C przez 40-45 minut (musimy pamiętać, żeby nie otwierać piekarnika przez pierwsze 30 minut!). Kiedy ciasto nabierze złotego koloru, możemy sprawdzić patyczkiem, czy jest już ono upieczone. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie czysty i suchy, możemy zakończyć pieczenie. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim biszkopt przy otwartych drzwiczkach na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy jeszcze 20-30 minut, zanim wyjmiemy go z blachy.

Źródło: http://www.elsaberculinario.com/2014/09/bizcocho-aceite-de-oliva-yogur-super-esponjoso-receta-facil.html

 

 

Składniki:

  • jogurt naturalny (125 ml)
  • 125 ml oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • szklanka (250 ml) cukru
  • 1,5 szklanki (250 ml) przesianej mąki tortowej
  • 3 jajka w rozmiarze L
  • saszetka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
POWRÓT