Pomidorowe ciasteczka

Sposób przygotowania:

Umieszczamy w naczyniu mąkę, proszek do pieczenia oraz masło i miksujemy robotem przez minutę na najszybszych obrotach. Powinniśmy uzyskać mieszaninę o sypkiej i wilgotnej konsystencji. Dodajemy sól, cukier, koncentrat pomidorowy i oliwę Interoleo Intenso. Mieszamy nieco łopatką i miksujemy robotem przez 30 sekund na najszybszych obrotach. Jeśli to konieczne, powtarzamy tę czynność aż do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Z uzyskanej masy tworzymy wałek o średnicy około 4 cm, który zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na 30 minut do zamrażarki. Przez ten czas nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i kroimy je na plastry o grubości około pół centymetra. Plastry te kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamiętajmy, aby zostawić odpowiednie odstępy między ciasteczkami – dzięki temu nie będą się one sklejać, kiedy będą rosły podczas pieczenia. Pieczemy je od 8 do 10 minut w temperaturze 160-170ºC. Powinniśmy wyciągnąć je z pieca, kiedy będą jeszcze miękkie (stwardnieją po ostygnięciu).

Źródło: http://cookinaria.es/2015/03/galletas-de-tomate/

Składniki (na 25-30 ciasteczek):

  • 100 g mąki orkiszowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła (zimnego)
  • łyżeczka soli w płatkach
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g oliwy extra virgin Interoleo Intenso
POWRÓT