Ciasteczka z oliwą i orzechami laskowymi

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i przygotowujemy jedną lub dwie blaszki, natłuszczając je lub wykładając papierem do pieczenia.

W naczyniu umieszczamy oliwę Interoleo Suave, cukier, esencję waniliową, jajko oraz sok z cytryny. Mieszamy przy użyciu trzepaczek aż do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Dodajemy sól, mąkę oraz proszek do pieczenia i przez chwilę mieszamy. Dodajemy orzechy i wyrabiamy jednolite ciasto.

Nabieramy łyżeczką małe porcje ciasta i dłońmi formujemy z nich kuleczki. Ciasto nie powinno kleić się zbytnio do dłoni, ale dla własnej wygody, aby było nam łatwiej, możemy zwilżyć dłonie wodą bądź je natłuścić. Kuleczki z ciasta kładziemy na blasze w niewielkich odstępach.

Roztrzepujemy drugie jajko i smarujemy nim z wierzchu kuleczki. Przyciskamy kuleczki lekko widelcem – w ten sposób ciasteczka zyskają mały dekoracyjny detal. Pieczemy je przez 12-15 minut, do momentu, kiedy nabiorą one złotego koloru. Po wyjęciu z pieca odstawiamy je do ostygnięcia.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/postres/galletas-faciles-de-aceite-con-avellanas-receta

Składniki (na 25-30 ciasteczek)

  • 75 ml oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • jajko w rozmiarze L
  • sok z małej cytryny
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 3-4 łyżki siekanych prażonych orzechów laskowych
  • dodatkowe jajko (do posmarowania ciasteczek z wierzchu)
POWRÓT