
Sposób przygotowania:
Myjemy mięso i umieszczamy je w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Dodajemy wino, wodę, sól i polewamy oliwą Interoleo Intenso. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie kroimy jabłka na plasterki o grubości ok. 2 cm i umieszczamy je w innej brytfannie (lub naczyniu żaroodpornym), po czym polewamy je oliwą Interoleo Intenso. Pieczemy je aż do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w słupki. Smażymy je, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy. Soków, które podczas pieczenia puściło mięso, użyjemy do przygotowania sosu. Usuwamy z nich tłuszcz, a następnie wlewamy je do rondla, stawiamy na ogniu i dodajemy do nich rozpuszczoną w wodzie mąkę kukurydzianą oraz siekaną natkę pietruszki. Na koniec wrzucamy do rondla masło i mieszamy, aż się rozpuści. Aby podać gotowe danie, podgrzewamy mięso, umieszczamy je na środku talerza, polewamy sosem i ozdabiamy suszonymi śliwkami, pieczonymi jabłkami i smażonymi ziemniakami. Jeśli chcemy, możemy również dodać nieco puree z marchewki i dyni.
Źródło: https://www.aceitesdeolivadeespana.com/recetas/pato-asado-con-manzana-al-vino
Składniki (dla 4 osób):
- 600 g mięsa z kaczki
- mała szklanka czerwonego wina
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 jabłka
- 4 suszone śliwki
- 4 ziemniaki
- 250 ml oliwy extra virgin Interoleo Intenso
- szklanka wody
- łyżka masła
- łyżka siekanej natki pietruszki
- sól
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.