Pieczona kaczka z jabłkami w winie

Sposób przygotowania:

Myjemy mięso i umieszczamy je w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Dodajemy wino, wodę, sól i polewamy oliwą Interoleo Intenso. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie kroimy jabłka na plasterki o grubości ok. 2 cm i umieszczamy je w innej brytfannie (lub naczyniu żaroodpornym), po czym polewamy je oliwą Interoleo Intenso. Pieczemy je aż do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w słupki. Smażymy je, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy. Soków, które podczas pieczenia puściło mięso, użyjemy do przygotowania sosu. Usuwamy z nich tłuszcz, a następnie wlewamy je do rondla, stawiamy na ogniu i dodajemy do nich rozpuszczoną w wodzie mąkę kukurydzianą oraz siekaną natkę pietruszki. Na koniec wrzucamy do rondla masło i mieszamy, aż się rozpuści. Aby podać gotowe danie, podgrzewamy mięso, umieszczamy je na środku talerza, polewamy sosem i ozdabiamy suszonymi śliwkami, pieczonymi jabłkami i smażonymi ziemniakami. Jeśli chcemy, możemy również dodać nieco puree z marchewki i dyni.

Źródło: https://www.aceitesdeolivadeespana.com/recetas/pato-asado-con-manzana-al-vino

Składniki (dla 4 osób):

  • 600 g mięsa z kaczki
  • mała szklanka czerwonego wina
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 jabłka
  • 4 suszone śliwki
  • 4 ziemniaki
  • 250 ml oliwy extra virgin Interoleo Intenso
  • szklanka wody
  • łyżka masła
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól
POWRÓT