Pieczony chleb z oliwą i czosnkiem

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Myjemy i dokładnie wycieramy cytrynę do sucha. Obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy. Następnie kroimy bagietkę na kromki o grubości zbliżonej do grubości palca.

Masło w temperaturze pokojowej (musi być ono miękkie) umieszczamy w miseczce i dodajemy do niego oliwę Interoleo Suave, skórkę cytrynową, posiekany czosnek, nieco pieprzu, czosnek granulowany, szczyptę soli gruboziarnistej, a także łyżkę parmezanu, jeśli chcemy go użyć. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Następnie uzyskaną pastą smarujemy każdą kromkę chleba. Użyjemy do tego celu pędzelka kuchennego lub noża stołowego. Rozmieszczamy gotowe kromki po blasze i pieczemy je przez 12-15 minut, do momentu, aż rozpuści się masło, a chleb nabierze złotego koloru. Na koniec siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią kromki pieczonego chleba przed podaniem.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-aperitivos/receta-de-pan-de-ajo-no-querras-hacerlo-de-otra-manera

Składniki:

  • bagietka (o chrupiącej skórce i zwartym miąższu)
  • 65 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • pół łyżeczki skórki cytrynowej
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • parmezan (opcjonalnie)
  • sól gruboziarnista
  • świeża natka pietruszki
POWRÓT