
Sposób przygotowania:
Myjemy tuńczyka i kroimy go na prostokątne kawałki, po czym polewamy oliwą extra virgin Interoleo Intenso i solimy. Na patelni z nieprzywierającą powłoką stojącej na bardzo dużym ogniu obsmażamy kawałki tuńczyka, z każdej strony przez około 30 sekund. Zdejmujemy tuńczyka z patelni.
Stawiamy ponownie patelnię na ogniu i wlewamy na nią 50 ml oliwy Interoleo Intenso, po czym smażymy cebulę na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy czosnek i trzymamy na ogniu przez kolejne 8-10 minut. Dodajemy liście laurowe, tymianek i oregano. Mieszamy przez 30 sekund. Dodajemy resztę oliwy extra virgin Interoleo Intenso, a kiedy całość zacznie się gotować, wyłączamy ogień i dodajemy ocet winny oraz paprykę. Zestawiamy z palnika.
Kroimy tuńczyka w kostkę i dodajemy do ciepłej marynaty, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Tuńczyk w marynacie z reguły smakuje lepiej na drugi dzień.
Źródło: https://www.aceitesdeolivadeespana.com/recetas/atun-en-escabeche
Składniki:
- polędwica z tuńczyka (1 sztuka)
- 1-2 cebule (w cienkich plastrach)
- 400 ml oliwy extra virgin Interoleo Intenso
- 12 ząbków czosnku (bez obierania)
- 4 liście laurowe
- gałązka tymianku
- oregano
- 100 ml czerwonego octu winnego
- 2-3 łyżki słodkiej papryki mielonej
- sól
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.