Tuńczyk w marynacie (escabeche)

Sposób przygotowania:

Myjemy tuńczyka i kroimy go na prostokątne kawałki, po czym polewamy oliwą extra virgin Interoleo Intenso i solimy. Na patelni z nieprzywierającą powłoką stojącej na bardzo dużym ogniu obsmażamy kawałki tuńczyka, z każdej strony przez około 30 sekund. Zdejmujemy tuńczyka z patelni.

Stawiamy ponownie patelnię na ogniu i wlewamy na nią 50 ml oliwy Interoleo Intenso, po czym smażymy cebulę na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy czosnek i trzymamy na ogniu przez kolejne 8-10 minut. Dodajemy liście laurowe, tymianek i oregano. Mieszamy przez 30 sekund. Dodajemy resztę oliwy extra virgin Interoleo Intenso, a kiedy całość zacznie się gotować, wyłączamy ogień i dodajemy ocet winny oraz paprykę. Zestawiamy z palnika.

Kroimy tuńczyka w kostkę i dodajemy do ciepłej marynaty, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Tuńczyk w marynacie z reguły smakuje lepiej na drugi dzień.

Źródło: https://www.aceitesdeolivadeespana.com/recetas/atun-en-escabeche

Składniki:

  • polędwica z tuńczyka (1 sztuka)
  • 1-2 cebule (w cienkich plastrach)
  • 400 ml oliwy extra virgin Interoleo Intenso
  • 12 ząbków czosnku (bez obierania)
  • 4 liście laurowe
  • gałązka tymianku
  • oregano
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • sól
POWRÓT