Strogonow z polędwicy wołowej

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave. Następnie kroimy w paski polędwicę wołową i przyprawiamy ją solą i pieprzem. Pamiętajmy przy tym, żeby kroić mięso w poprzek włókien. Wrzucamy mięso na patelnię i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, po czym zdejmujemy je z patelni na talerz i odstawiamy. Podsmażamy cebulę (na małym ogniu), po czym zdejmujemy ją z patelni na ten sam talerz, co mięso. Ponownie wlewamy na patelnię nieco oliwy Interoleo Suave i smażymy pieczarki. Podczas smażenia dodajemy estragon i nieco gałki muszkatołowej. Kiedy pieczarki będą już usmażone, zmniejszamy ogień i dodajemy kwaśną śmietanę. Aby się ona nie zwarzyła ani nie zaczęła gotować, dokładnie mieszamy całość. Dodajemy nieco soli i podajemy, najlepiej z ryżem lub makaronem. Strogonow zazwyczaj podaje się bezpośrednio po jego przygotowaniu, jednak będzie też smaczny na drugi dzień. Aby wzbogacić smak mięsa, podczas jego przygotowywania możemy je podlać wódką lub brandy.

Źródło: https://www.aceitesdeolivadeespana.com/recetas/ternera-strogonoff

 

 

Składniki:

  • pół kilograma polędwicy wołowej
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • kwaśna śmietana
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
  • pieprz
  • sól
  • estragon
  • gałka muszkatołowa
POWRÓT