Placki z dyni

Sposób przygotowania:

Kroimy dynię na kawałki i gotujemy ją przez 10 minut w garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane kawałki dyni zgniatamy widelcem aż do uzyskania czegoś w rodzaju pasty.

Mieszamy otrzymaną pastę z cukrem, skórką cytrynową, jajkami, anyżem, mąką i mlekiem aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wlewamy na patelnię oliwę Interoleo Suave i dobrze ją rozgrzewamy.

Łyżką nakładamy na patelnię porcje ciasta i obsmażamy je dokładnie z obu stron. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy je cukrem cynamonowym.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/postres/tortillas-de-calabaza-receta-de-postre-canario-para-carnaval

 

 

Składniki (na ok. 25-30 placków):

  • 250 g dyni
  • mała szklanka cukru
  • skórka cytrynowa
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • mała szklanka mleka
  • łyżka anyżu
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
  • cukier cynamonowy (do posypania)
POWRÓT