Kotlety wołowe w sosie barbecue

Sposób przygotowania:

Przyprawiamy dokładnie obydwa kotlety z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy mięso z obu stron, każdą stronę przez około trzy minuty. Robimy to na dużym ogniu. Potem zdejmujemy kotlety z patelni i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.

Następnie siekamy cebulę i podsmażamy ją w garnku na łyżce oliwy Interoleo Suave i łyżce masła. Dodajemy sos Worcestershire, ketchup, cukier, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i trzymamy przez około pięć minut na średnim ogniu. Kiedy całość lekko zgęstnieje, wlewamy sos do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się mięso. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Podajemy gorące, najlepiej z frytkami lub białym ryżem.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com.mx/recetas/chuletas-de-res-en-salsa-bbq-receta-facil

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 kotlety wołowe
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • pół białej cebuli
  • 5 łyżek sosu Worcestershire
  • 3 łyżki ketchupu
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz mielony
POWRÓT