Ziemniaczane churros z parmezanem i musztardą

Sposób przygotowania:

Mieszamy pureé ziemniaczane z żółtkami (jeśli ich nie mamy, z całym jajkiem), mąką kukurydzianą, tartym parmezanem i musztardą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Napełniamy ciastem rękaw cukierniczy z założoną końcówką „gwiazdka” i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika, aby się ono ułożyło.

Przez ten czas napełniamy patelnię do połowy oliwą extra virgin Interoleo Suave i rozgrzewamy tłuszcz na średnim ogniu. Wyciskamy kawałki ciasta przez rękaw na rozgrzany tłuszcz (za pomocą małego kawałka ciasta możemy również sprawdzić, czy temperatura tłuszczu jest już odpowiednia). Musimy to robić delikatnie, aby uniknąć pryskania i poparzeń. Smażymy je z obu stron na złoto i zdejmujemy z patelni. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-aperitivos/churros-de-patata-queso-parmesano-y-mostaza-receta-de-aperitivo

Składniki (dla 4 osób):

  • 400 g pureé ziemniaczanego
  • 2 żółtka
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 15 g tartego parmezanu
  • 15 g musztardy
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
POWRÓT