
Sposób przygotowania:
Mieszamy pureé ziemniaczane z żółtkami (jeśli ich nie mamy, z całym jajkiem), mąką kukurydzianą, tartym parmezanem i musztardą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Napełniamy ciastem rękaw cukierniczy z założoną końcówką „gwiazdka” i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika, aby się ono ułożyło.
Przez ten czas napełniamy patelnię do połowy oliwą extra virgin Interoleo Suave i rozgrzewamy tłuszcz na średnim ogniu. Wyciskamy kawałki ciasta przez rękaw na rozgrzany tłuszcz (za pomocą małego kawałka ciasta możemy również sprawdzić, czy temperatura tłuszczu jest już odpowiednia). Musimy to robić delikatnie, aby uniknąć pryskania i poparzeń. Smażymy je z obu stron na złoto i zdejmujemy z patelni. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.
Składniki (dla 4 osób):
- 400 g pureé ziemniaczanego
- 2 żółtka
- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 g tartego parmezanu
- 15 g musztardy
- sól
- czarny pieprz mielony
- oliwa extra virgin Interoleo Suave
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.