Pieczony kurczak z winem i piwem

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy kurczaka z zewnątrz i od środka. Suszymy go ręcznikiem kuchennym i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Dodajemy wino i piwo, a następnie przy pomocy pędzelka smarujemy całego kurczaka roztopionym masłem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (włączamy obie grzałki, górną i dolną). Pieczemy przez 45-50 minut lub do momentu, kiedy skórka kurczaka będzie złota i chrupiąca.

Teraz zajmiemy się przygotowywaniem dodatków. Myjemy ziemniaki i gotujemy je w mundurkach w posolonej wodzie. Myjemy również marchewki, cukinię i pomidorki. Marchewkę i cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie umieszczamy je na patelni wraz z pomidorkami i łyżką masła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię i trzymamy ją na wolnym ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Kiedy ziemniaki będą gotowe, kroimy je na pół, posypujemy odrobiną soli, polewamy oliwą Interoleo Intenso i posypujemy oregano. Wszystkie te dodatki umieszczamy na jednej tacy wraz z kurczakiem i tak podajemy.

Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/2230588-pollo-asado-al-vino-y-cerveza

Składniki:

  • cały kurczak
  • 250 ml białego wina
  • 250 ml piwa
  • 30 g roztopionego masła
  • 8 małych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • cukinia
  • pomidorki cherry
  • łyżka masła
  • oliwa extra virgin Interoleo Intenso
  • oregano
  • sól
  • pieprz
POWRÓT