Biszkopt jogurtowy bez glutenu

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek (zachowujemy zarówno żółtka, jak i białka). Do naczynia z żółtkami dodajemy po kolei składniki: jogurt, oliwę, miarkę cukru, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Mieszamy całość aż do uzyskania masy o kremowej konsystencji. Następnie zajmujemy się białkami. Ubijamy z nich pianę i dodajemy drugą miarkę cukru. Łączymy ubite białka z żółtkami i powoli dokładnie mieszamy całość. Potem masłem natłuszczamy blachę, której użyjemy do pieczenia. Poprószamy ją także lekko mąką. Wlewamy do niej całą masę i pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 170°C. Biszkopt po wypieczeniu powinien być puszysty.

Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/2188139-bizcocho-de-yogur-sin-gluten

 

 

Składniki (na 8 porcji):

  • 1 mały jogurt naturalny lub cytrynowy (opakowania po jogurcie użyjemy jako miarki)
  • miarka oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 2 miarki cukru
  • 3 miarki mąki bezglutenowej
  • 3 jajka
  • saszetka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • skórka z jednej cytryny
  • masło
POWRÓT