Ciasteczka owsiane z czekoladą i oliwą z oliwek

 Sposób przygotowania:

W metalowej misce mieszamy jajko z cukrem trzcinowym. Ucieramy, rozgniatając dokładnie kryształki cukru. Dolewamy oliwę z oliwek Interoleo Suave, dodajemy szczyptę soli i cynamonu. Całość jeszcze raz mieszamy, aż zawartość miski uzyska jednolitą fakturę. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, granulki czekoladowe i płatki owsiane. Pamiętajmy, żeby mąki i proszku do pieczenia nie wsypywać gwałtownie z paczki, lecz dodawać stopniowo przy użyciu sitka. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, całość starannie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. W tym czasie na papierze do pieczenia szpatułką formujemy niewielkie kulki z przygotowanego ciasta i nadajemy im kształt placków o średnicy do 10 cm. Pieczemy 15 minut. Na koniec wyciągamy nasze ciasteczka, odstawiamy na pół godziny, żeby się ostudziły i nieco stwardniały. Podajemy z świeżo mieloną kawę lub gorzką herbatą. Smacznego!

Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/2217552-galletas-de-avena-y-chocolate-con-aceite-de-oliva

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M lub L)
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady w granulkach
  • 200 g płatków owsianych
POWRÓT