
Sposób przygotowania:
W metalowej misce mieszamy jajko z cukrem trzcinowym. Ucieramy, rozgniatając dokładnie kryształki cukru. Dolewamy oliwę z oliwek Interoleo Suave, dodajemy szczyptę soli i cynamonu. Całość jeszcze raz mieszamy, aż zawartość miski uzyska jednolitą fakturę. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, granulki czekoladowe i płatki owsiane. Pamiętajmy, żeby mąki i proszku do pieczenia nie wsypywać gwałtownie z paczki, lecz dodawać stopniowo przy użyciu sitka. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, całość starannie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. W tym czasie na papierze do pieczenia szpatułką formujemy niewielkie kulki z przygotowanego ciasta i nadajemy im kształt placków o średnicy do 10 cm. Pieczemy 15 minut. Na koniec wyciągamy nasze ciasteczka, odstawiamy na pół godziny, żeby się ostudziły i nieco stwardniały. Podajemy z świeżo mieloną kawę lub gorzką herbatą. Smacznego!
Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/2217552-galletas-de-avena-y-chocolate-con-aceite-de-oliva
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar M lub L)
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady w granulkach
- 200 g płatków owsianych
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.