Purée ziemniaczane z oliwą z oliwek i czosnkiem

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę po czym zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 15 minut, aż zmiękną. W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Cztery łyżki oliwy wlewamy na patelnię, pozostałych sześć do miski. Jeden ząbek czosnku rozdrabniamy przy pomocy wyciskacza do czosnku na deskę do krojenia, solimy i dodajemy do miski z oliwą. Następnie dolewamy dwie łyżeczki soku z cytryny i jeszcze odrobinę solimy. Na patelnię wyciskamy cztery ząbki czosnku i smażymy je na małym ogniu przez ok. pięć minut, uważając, żeby nie spalić zawartości patelni. Rozgrzaną oliwę z czosnkiem dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Ugotowane już ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków bezpośrednio do miski. Całość jeszcze raz mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą i czarnym pieprzem mielonym. Przed podaniem na stół, możemy przyozdobić zieleniną.

Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/751083-pure-de-patata-con-aceite-de-oliva-y-ajo

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 łyżek oliwy z oliwek Interoleo Intenso
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Pieprz czarny
  • Sól
POWRÓT