Włoskie pieczywo focaccia z rozmarynem i oliwą z oliwek

Sposób przygotowania:

Na początek rozpuszczamy drożdże piekarskie w letniej wodzie, przykrywamy i odstawiamy na bok. Mąkę przesypujemy przez sitko, tworząc kopczyk kształtem przypominający wulkan, w którego krater sypiemy sól, dolewamy oliwę z oliwek Interoleo Intenso oraz letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Mieszamy i ugniatamy, aż konsystencja ciasta będzie elastyczna i jednolita. Całość przykrywamy kuchenną ścierką i pozwalamy ciastu zwiększyć objętość dwukrotnie. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Następnie ciasto wylewamy na blachę, ugniatając je kciukami, formując w ten sposób niewielkie zgłębienia, które oblewamy oliwą z oliwek Interoleo Intenso. Oliwę rozprowadzamy równomiernie za pomocą pędzelka. Dodajemy rozmaryn, a na koniec obsypujemy z wierzchu solą gruboziarnistą. Po odczekaniu od 5 do 10 minut, wkładamy blachę do pieca, gdzie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut. Gotowe pieczywo focaccia podajemy na ciepło z oliwkami lub suszonymi pomidorami, możemy też wykorzystać ten wypiek jako podstawę do pizzy. Smacznego!

Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/549248-focaccia-de-romero-y-aceite-de-oliva

Składniki:

  • 300 g silnej mąki
  • Szczypta soli
  • 12 g drożdży piekarskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Interoleo Intenso
  • 200 ml letniej wody
  • Rozmaryn
  • Sól gruboziarnista
POWRÓT