
Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki, marchewki i cebulę, po czym kroimy je w średniej wielkości kostkę. Kalafior myjemy i łamiemy na kilkanaście niewielkich części. W garnku podgrzewamy posoloną wodę, a gdy się zagotuje, zanurzamy w niej przygotowane warzywa. Zanim warzywa będą gotowe, do osobnego naczynia rozbijamy jajko, dodajemy przeciśnięte przez wyciskacz ząbki czosnku i dolewamy sok z cytryny. Całość miksujemy, dodając stopniowo oliwę z oliwek Interoleo Suave. Mieszamy tak długo, aż masa nie stanie się jednolita. Do miski przekładamy ugotowane warzywa z niewielką ilością wody, w której się gotowały, i miksujemy, by osiągnąć kremową konsystencję. Na koniec przelewamy do głębokich talerzy, dodajemy na smak czosnku z oliwą i sokiem z cytryny, a dookoła przystrajamy orzechami. W ten sposób udekorowane podajemy na stół. Przed degustacją warto zamieszać, aby smaki zdążyły się połączyć.
Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/725806-crema-de-coliflor-con-salsa-de-ajo-aceite-y-nueces
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 4 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 3 duże marchewki
- Sól
- 1 duże jajko
- 5 ząbków czosnku
- Naturalny sok z cytryny
- Oliwa z oliwek Interoleo Suave
- Orzechy
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.