Krem z kalafiora z czosnkiem, oliwą z oliwek i orzechami

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, marchewki i cebulę, po czym kroimy je w średniej wielkości kostkę. Kalafior myjemy i łamiemy na kilkanaście niewielkich części. W garnku podgrzewamy posoloną wodę, a gdy się zagotuje, zanurzamy w niej przygotowane warzywa. Zanim warzywa będą gotowe, do osobnego naczynia rozbijamy jajko, dodajemy przeciśnięte przez wyciskacz ząbki czosnku i dolewamy sok z cytryny. Całość miksujemy, dodając stopniowo oliwę z oliwek Interoleo Suave. Mieszamy tak długo, aż masa nie stanie się jednolita. Do miski przekładamy ugotowane warzywa z niewielką ilością wody, w której się gotowały, i miksujemy, by osiągnąć kremową konsystencję. Na koniec przelewamy do głębokich talerzy, dodajemy na smak czosnku z oliwą i sokiem z cytryny, a dookoła przystrajamy orzechami. W ten sposób udekorowane podajemy na stół. Przed degustacją warto zamieszać, aby smaki zdążyły się połączyć.

Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/725806-crema-de-coliflor-con-salsa-de-ajo-aceite-y-nueces

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 3 duże marchewki
  • Sól
  • 1 duże jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • Naturalny sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • Orzechy
POWRÓT