Złocisty kurczak w ziołowej kąpieli

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Osuszamy, a następnie okraszamy pieprzem i solą. Na głęboką patelnię wylewamy oliwę z oliwek Interoleo Intenso, a kiedy się zagotuje, dodajemy połówki ząbków czosnku. Po minucie dorzucamy kurczaka i czekamy chwilę, aż w oliwie nabiorą złocistego koloru. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę i wrzucamy je na patelnię, przez około 5 minut lekko przysmażając. Następnie dodajemy pokrojony pomidor i przykrywamy patelnię na 15 minut, smażymy na niewielkim płomieniu. Po 15 minutach przyprawiamy pietruszką, solą himalajską i resztą przypraw. Całość mieszamy i czekamy kilkanaście minut, pozwalając kurczakowi przejść aromatem ziół. Obieramy i kroimy ziemniaki, po czym dodajemy je na patelnię, dolewając nieco wody. Przykrywamy i gotujemy ziemniaki razem z przyprawami i kurczakiem przez kolejnych 15 minut. Na koniec możemy doprawić solą i gotowe. Smacznego!

Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/709227-pollo-especiado-y-aromatizado-en-salsa-de-aceite-dargan 

Składniki:

  • 1/2 pokrojonego na kawałki kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży pomidor bez skórki
  • 3 przepołowione ząbki czosnku
  • 8/10 niewielkich ziemniaków przeciętych na pół
  • Oliwa z oliwek Interoleo Intenso
  • 1 łyżka stołowa posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ras hanut
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • nitki szafranu
  • sól himalajska
POWRÓT