
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Osuszamy, a następnie okraszamy pieprzem i solą. Na głęboką patelnię wylewamy oliwę z oliwek Interoleo Intenso, a kiedy się zagotuje, dodajemy połówki ząbków czosnku. Po minucie dorzucamy kurczaka i czekamy chwilę, aż w oliwie nabiorą złocistego koloru. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę i wrzucamy je na patelnię, przez około 5 minut lekko przysmażając. Następnie dodajemy pokrojony pomidor i przykrywamy patelnię na 15 minut, smażymy na niewielkim płomieniu. Po 15 minutach przyprawiamy pietruszką, solą himalajską i resztą przypraw. Całość mieszamy i czekamy kilkanaście minut, pozwalając kurczakowi przejść aromatem ziół. Obieramy i kroimy ziemniaki, po czym dodajemy je na patelnię, dolewając nieco wody. Przykrywamy i gotujemy ziemniaki razem z przyprawami i kurczakiem przez kolejnych 15 minut. Na koniec możemy doprawić solą i gotowe. Smacznego!
Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/709227-pollo-especiado-y-aromatizado-en-salsa-de-aceite-dargan
Składniki:
- 1/2 pokrojonego na kawałki kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 1 duży pomidor bez skórki
- 3 przepołowione ząbki czosnku
- 8/10 niewielkich ziemniaków przeciętych na pół
- Oliwa z oliwek Interoleo Intenso
- 1 łyżka stołowa posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka ras hanut
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- nitki szafranu
- sól himalajska
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.