
Sposób przygotowania:
Na początek koimy chleb w średniej grubości kromki. Podgrzewamy kromki w opiekaczu lub piekarniku. Myjemy marchewki i drobno je ucieramy. Dodajemy do nich sok z połowy cytryny, dosypujemy sól i dolewamy kilka dużych kropli oliwy z oliwek Interoleo Suave. Teraz zajmiemy się awokado, które obieramy, po czym ugniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy ser kozi, nieco soku z cytryny, szczyptę papryki słodkiej lub pikantnej – w zależności od upodobania – pieprzu, soli oraz zieloną pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a jeśli jest zbyt gęste, dolewamy strumyk oliwy z oliwek. Tak przygotowaną masą smarujemy obficie gorące kromki chleba. Na górę kładziemy anchois, marchewki i przekrojone na pół oliwki. Na smak możemy doprawić pieprzem i jeszcze raz zrosić oliwą. Najlepiej podawać od razu, kiedy chleb jest jeszcze chrupiący i ciepły.
Źródło: https://www.vitonica.com/recetas-saludables/tostas-de-crema-de-aguacate-y-queso-con-zanahoria-marinada-y-anchoas-receta-saludable
Składniki:
- Chleb tostowy z ziarnami
- Dojrzałe awokado
- Ser kozi
- Cytryna
- Szczypta papryki, pieprzu i soli
- Świeża pietruszka
- Kilka średnich marchwi
- Oliwki czarne
- Anchois
- Oliwa z oliwek Interoleo Suave
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.