Ziołowa tortilla w 10 minut

Sposób przygotowania:

Rozbijamy jajko do miski z przygotowanymi żółtkami i dokładnie je ubijamy. Dodajemy gorczycę, pomidor, nieco mleka, oliwę z oliwek Interoleo Suave, sól, kurkumę i świeżo mielony pieprz czarny. Całość mieszamy widelcem lub używamy do tego miksera. Kiedy masa stanie się sprężysta, a jej objętość wyraźnie się powiększy, przekładamy do naczynia, które będziemy mogli włożyć do mikrofalówki. Jeśli forma nie jest silikonowa, resztą oliwy będziemy musieli natłuścić jej ścianki. Teraz myjemy, suszymy i drobimy wszystkie zioła, jakie mamy pod ręką – im więcej, tym lepiej. Dodajemy je do masy i ponownie miksujemy. Przykrywamy i podgrzewamy na średniej mocy w mikrofalówce przez około 4 minuty. Najlepiej kontrolować stan naszego dania co minutę, żeby nie uszkodzić struktury masy. Tortilla będzie gotowa, jeśli zetnie się z wierzchu, a w środku pozostanie miękka i soczysta. Podawać z sosem pomidorowym i sałatą. Smacznego!     

Źródło: https://www.vitonica.com/recetas-saludables/tortilla-rapida-de-hierbas-frescas-en-microondas-receta-saludable

 

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 żółtko
  • Gorczyca
  • Kurkuma
  • Pomidor
  • Łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Mleko
  • Oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • Szczypta soli
  • Pieprz czarny
  • Pęk świeżych ziół (pietruszka, bazylia, kolendra, etc.)
POWRÓT