
Sposób przygotowania:
Rozbijamy jajko do miski z przygotowanymi żółtkami i dokładnie je ubijamy. Dodajemy gorczycę, pomidor, nieco mleka, oliwę z oliwek Interoleo Suave, sól, kurkumę i świeżo mielony pieprz czarny. Całość mieszamy widelcem lub używamy do tego miksera. Kiedy masa stanie się sprężysta, a jej objętość wyraźnie się powiększy, przekładamy do naczynia, które będziemy mogli włożyć do mikrofalówki. Jeśli forma nie jest silikonowa, resztą oliwy będziemy musieli natłuścić jej ścianki. Teraz myjemy, suszymy i drobimy wszystkie zioła, jakie mamy pod ręką – im więcej, tym lepiej. Dodajemy je do masy i ponownie miksujemy. Przykrywamy i podgrzewamy na średniej mocy w mikrofalówce przez około 4 minuty. Najlepiej kontrolować stan naszego dania co minutę, żeby nie uszkodzić struktury masy. Tortilla będzie gotowa, jeśli zetnie się z wierzchu, a w środku pozostanie miękka i soczysta. Podawać z sosem pomidorowym i sałatą. Smacznego!
Składniki:
- 4 białka
- 1 żółtko
- Gorczyca
- Kurkuma
- Pomidor
- Łyżeczka przecieru pomidorowego
- Mleko
- Oliwa z oliwek Interoleo Suave
- Szczypta soli
- Pieprz czarny
- Pęk świeżych ziół (pietruszka, bazylia, kolendra, etc.)
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.