Sałatka 3 razy K

Sposób przygotowania:

Na początku smażymy krewetki z dodatkiem przeciśniętego przez prasę czosnku i kilku kropel soku z limonki. Kiedy krewetki są już gotowe, zdejmujemy je z ognia, dodajemy utartą skórkę z limonki oraz garść świeżych ziół. Całość obsypujemy gorczycą, kurkumą, obkładamy resztą czosnku i oblewamy oliwą z oliwek Interoleo Suave. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by krewetki nabrały aromatu przypraw.

Teraz czas na kalafior, którego kwiatki myjemy i drobno siekamy. Możemy rozdrobić je nożem lub pokruszyć. Smażymy kilka minut na oliwie z oliwek z dodatkiem przygotowanych przypraw. Nie zapomnijmy o soli nadającej kalafiorowi właściwy smak. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na koniec zalewamy wrzątkiem kaszę kuskus, a kiedy będzie gotowa do spożycia, łączymy ją z usmażonym kalafiorem. Na środku umieszczamy pokrojony pomidor, awokado, a na sam wierzch wylewamy z patelni krewetki z oliwą i czosnkiem. Obsypujemy ziołami, pietruszką, dekorujemy kaparami i doprawiamy na smak sokiem z limonki i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Smacznego!

Źródło: https://www.vitonica.com/recetas-saludables/ensalada-de-cuscus-de-coliflor-con-langostinos-marinados-y-aguacate-receta-saludable

Składniki:

  • 80 g krewetek
  • 1 limonka
  • Kuskus
  • Świeże zioła (bazylia, kolendra, pietruszka, etc.)
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz czarny, sól
  • Szczypta gorczycy
  • 1 kalafior
  • Łyżka mieszanki przypraw (curry, kurkuma, kminek, papryka, imbir, etc.)
  • 1 pomidor
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka kaparów
  • Oliwa z oliwek Interoleo Suave
POWRÓT