
Sposób przygotowania:
Myjemy marchewki, pomidory i cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub półksiężyce. Siekamy szczypiorek. Obieramy i drobno kroimy imbir. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku, dodajmy imbir, kminek i smażymy na średnim ogniu. Dodajemy marchewkę. Jeśli widzimy, że zaczyna przywierać, dolewamy jeszcze trochę oliwy lub wody. Kiedy marchewki zmiękną, wrzucamy pokrojony pomidor i cebulę. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, cynamon, paprykę i sok z cytryny – całość mieszamy. Po kilku minutach zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Gotujmy przez około 25 minut, ostatnie 5 minut bez przykrycia. Następnie przy użyciu blendera rozdrabniamy nasz krem, by nadać mu jednolitą strukturę. Doprawiamy solą. Jeśli wyczuwamy gorzkawy smak, możemy dodać łyżkę miodu lub kilka kropel mleka albo śmietany. Dolewamy strumyczek oliwy z oliwek i dekorujemy szczypiorkiem. Podajemy na gorąco. Smacznego!
Źródło: https://www.vitonica.com/recetas-saludables/crema-de-zanahorias-y-tomate-receta-saludable
Składniki:
- Kawałek świeżego imbiru
- Łyżeczka kminku
- Pół łyżeczki mielonej kurkumy
- Szczypiorek
- Pół cebuli
- 6 marchewek
- 250 g pomidorów
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- Szczypta mielonego cynamonu
- Pieprz czarny, sól, papryka
- Oliwa z oliwek Interoleo Suave
- Sok z cytryny
- bulion
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.