Krem z marchewki i pomidora

Sposób przygotowania:

Myjemy marchewki, pomidory i cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub półksiężyce. Siekamy szczypiorek. Obieramy i drobno kroimy imbir. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku, dodajmy imbir, kminek i smażymy na średnim ogniu. Dodajemy marchewkę. Jeśli widzimy, że zaczyna przywierać, dolewamy jeszcze trochę oliwy lub wody. Kiedy marchewki zmiękną, wrzucamy pokrojony pomidor i cebulę. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, cynamon, paprykę i sok z cytryny – całość mieszamy. Po kilku minutach zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Gotujmy przez około 25 minut, ostatnie 5 minut bez przykrycia. Następnie przy użyciu blendera rozdrabniamy nasz krem, by nadać mu jednolitą strukturę. Doprawiamy solą. Jeśli wyczuwamy gorzkawy smak, możemy dodać łyżkę miodu lub kilka kropel mleka albo śmietany. Dolewamy strumyczek oliwy z oliwek i dekorujemy szczypiorkiem. Podajemy na gorąco. Smacznego!  

Źródło: https://www.vitonica.com/recetas-saludables/crema-de-zanahorias-y-tomate-receta-saludable

Składniki:

  • Kawałek świeżego imbiru
  • Łyżeczka kminku
  • Pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • Szczypiorek
  • Pół cebuli
  • 6 marchewek
  • 250 g pomidorów
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • Pieprz czarny, sól, papryka
  • Oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • Sok z cytryny
  • bulion
POWRÓT