
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania kaszy kuskus zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie gotujemy ryż al dente, odcedzamy i łączymy z kaszą. Solimy i pieprzymy na smak oraz podlewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek Interoleo Suave.
Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy, na którą wysypujemy orzechy laskowe, włoskie, migdały i przygotowane zioła. Prażymy przez kilka minut na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając. Przed zdjęciem z ognia dodajemy skórkę z pomarańczy lub cytryny. Odstawiamy do ostudzenia.
Obieramy grejpfrut do samego miąższu, kroimy na małe kawałeczki i dodajemy owoc do kaszy kuskus i ryżu. Na koniec wsypujemy prażone bakalie, dodajemy umyte rodzynki, całość mieszamy i doprawiamy szafranem. Przed podaniem skrapiamy obficie oliwą z oliwek.
Składniki:
- 200g ryżu
- 100 g kaszy kuskus
- 1 łyżeczka nasion kolendry, kminku
- 1 łyżka orzechów laskowych, włoskich i migdałów
- Oliwa z oliwek extra virgin Interoleo Suave
- 1 łyżka rozmarynu lub tymianku
- 2 łyżki rodzynek
- Szczypta szafranu
- 1 duży grejpfrut
- Starta skórka pomarańczy lub cytryny
- Pieprz, sól
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.