Tagliatelle z kurczakiem i warzywami

Sposób przygotowania:

Makaron tagliatelle przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. W tym czasie myjemy piersi z kurczaka i kroimy je w drobne kawałki, które następnie smażymy w oliwie z oliwek Interoleo Intenso, aż pojawi się na nich złocista skórka. Osobno zajmujemy się warzywami. Cukinię, marchew, por, cebulę i papryki drobno kroimy i dorzucamy na patelnię do kurczaka. Smażymy przez kilka minut, aż cukinia będzie miękka. Teraz czas na przygotowanie sosu. Do garnka wlewamy sok z pomarańczy, sos sojowy, wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę miodu. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Na koniec odcedzamy makaron, dodajemy do kurczaka z warzywami i zalewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy i serwujemy z zimnym napojem. Smacznego!

Źródło: http://www.recetaslamasia.es/tallarines-pollo-verduras/

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchewka
  • ½ cukinii
  • ½ pora
  • ½ cebuli
  • 2 piersi z kurczaka
  • Oliwa z oliwek Interoleo Intenso

Do sosu:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g cukru
POWRÓT