
Sposób przygotowania:
Na początku gotujemy umyty kalafior w posolonej wodzie. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i delikatnie złocimy ją na rozgrzanej oliwie z oliwek Interoleo Intenso. Odstawiamy cebulę i na tej samej oliwie przygotowujemy doprawione na smak mięso mielone. Głęboką formę smarujemy oliwą i wykładamy na nią mięso, cebulę i odcedzony drobno pokrojony kalafior. Teraz czas na sos beszamelowy. Do rondla wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy dokładnie, żeby nie dało się wyczuć żadnych grudek. Dolewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, równomiernie mieszając. Kiedy widzimy, że sos staje się gęsty, gasimy płomień i dodajemy szczyptę soli, czarnego pieprzu i gałkę muszkatołową, dorzucamy też kawałeczki szynki. Raz jeszcze mieszamy i wylewamy sos do formy. Całość obsypujemy utartym serem żółtym. Formę wsadzamy do piekarnika na 10 minut i zapiekamy przez około 10 minut.
Źródło: http://www.recetaslamasia.es/pastel-coliflor-carne-picada/
Składniki:
- 1 kalafior
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- Ser żółty
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek Interoleo Intenso
Do sosu beszamelowego:
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 35 g mąki
- 5 łyżek oliwy z oliwek Interoleo Intenso
- Szczypta pieprzu
- Gałka muszkatołowa
- Kawałki szynki
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.