
Wielokrotnie pisaliśmy już o tym jak zbawienny wpływ ma oliwa z oliwek na nasze zdrowie. Płynne złoto jest naszym sprzymierzeńcem w walce z chorobami serca i krążenia takimi jak miażdżyca czy zawał. Posiada również przebadane właściwości antynowotworowe. Spożywanie oliwy z oliwek na czczo dodatkowo zwiększa jej właściwości. Dlaczego? Zawarte w niej wartości odżywcze wchłaniają się bezpośrednio do naszego organizmu, a przy tym natychmiastowo łagodzą niektóre dolegliwości zdrowotne.
Poniżej, Interoleo przybliży wam podstawowe korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek na czczo.
1. Wspomaga pracę układu trawiennego: badacze dowiedli, że oliwa z oliwek spożywana we wczesnych godzinach porannych, zmniejsza nadkwaśność żołądka, zwiększa pracę jelit oraz wspomaga wchłanianie wartości odżywczych w niej zawartych.
2. Wpływa na poprawną pracę dróg żółciowych: oliwa z oliwek stymuluje pracę woreczka żółciowego a tym samym redukuje ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych oraz pomaga rozpuścić i wydalić kamienie jeśli już powstały.
3. Pomaga rzucić palenie: naukowcy dowiedli, że spożywanie pięciu kropel oliwy z oliwek na czczo znacząco zmniejsza niedogodności wynikające z wyelininowania nikotyny, gdyż wspomaga ona proces odtruwania organizmu.
4. Powoduje chudnięcie: oliwa z oliwek ze względu na swoje właściowości sycące, znacząco zmniejsza nasz apetyt. Spożywana na czczo zredukuje uczucie głodu a przy tym, w odróżnieniu do innych tłuszczy, nie wpłynie na wzost masy ciała.
5. Zwiększa działanie przciwzapalne: jak już pisaliśmy, 50 gr oliwy z oliwek odpowiada 9 mg ibuprofenu, powszechnie znanej substancji przeciwbólowej i przeciwzapalnej. Oliwa przyjmowana na czczo, szybciej wchłania się do naszego organizmu, zmniejszając tym samym czas trwania bolesnych dolegliwości.
Eksperci od spraw żywienia zalecają włączenie co najmniej trzech łyżek oliwy z oliwek do naszej codziennej diety. Ważne jest, aby przynajmniej jedna z nich przyswajana była na czczo, tak aby składniki w niej zawarte, w jak najwiekszej proporcji, trafiły do naszego organizmu.
Źródło: Materiały prasowe
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.