Co zrobić by rak piersi wycofał się rakiem? Oliwa z oliwek naszym sprzymierzeńcem.

Październik jest Miesiącem Walki z Rakiem Piersi. Dotychczas świat zrobił wiele by kobiety były świadome zagrożenia i pamiętały o badaniach profilaktycznych. Na całym świecie organizowanych jest corocznie wiele kampanii, w ramach których kobiety śpiewając lub biegając w maratonach przypominają, że dzięki wczesnej diagnozie rak może być całkowicie uleczalny. Najważniejsze to regularne badania, wczesna diagnoza i profilaktyka. Co jeszcze możemy zrobić by uchronić się przed tą straszną chorobą?

Badania PREDIMED przeprowadzone w Hiszpanii i opublikowane niedawno w czasopiśmie Jama Internal Medicine dowodzą, że codzienne spożywanie 4 łyżek oliwy z oliwek extra virgin zmniejsza nawet o 68% ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Pracę przeprowadzono między 2003 a 2009 rokiem na grupie 4282 kobiet od 60 do 80 roku życia z wysokim ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Kobiety biorące udział w badaniu podzielono na trzy grupy.  Pierwsza grupa stosowała się do zaleceń diety śródziemnomorskiej, kolejna dodała do niej orzechy i suszone owoce, a trzecia grupa wzbogaciła ją o oliwę z oliwek extra virgin.  W przypadku pierwszych dwóch grup kontrolnych procent spadku ryzyka zachorowania na raka był podobny, natomiast w grupie, która dodała do swojej diety oliwę ryzyko zachorowania spadło o 32%. Wśród badanych kobiet odnotowano jedynie 35 przypadków raka piersi, co jest dobrym wynikiem i dowodzi skuteczności diety śródziemnomorskiej, ponieważ według statystyk rak rozwinąłby się u co ósmej osoby.

Jak tłumaczy Miguel Ángel Martínez-González z Uniwersytetu w Nawarrze i koordynator projektu PREDIMED, polifenole zawarte w oliwie z oliwek extra virgin mają właściwości antykancerogenne  i powstrzymują rozwój nowotworu. W komentarzu do badań autor projektu Mitchell Katz przyznaje, że badanie nie było doskonałe m.in. ze względu na to, że wszystkie badane osoby były białymi kobietami po menopauzie oraz że nie zastosowano metody ślepej próby, w związku z czym kobiety biorące udział w badaniu były świadome, że nie otrzymują placebo. Mimo to, jak mówi autor projektu, powszechnie wiadomo, że dieta śródziemnomorska składa się z dużej ilości warzyw, ryb i oliwy z oliwek extra virgin, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i jest bezpieczna, a ponadto, zapobiega rozwinięciu się rakowi piersi i dodaje: Mamy nadzieję, że zwiększy się zainteresowanie dietą śródziemnomorską, aby można było zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym  i nowotworom, a także szerzyć zdrowie i dobre samopoczucie.

PREDIMED będzie w dalszym ciągu prowadził badania nad korzystnym wpływem oliwy z oliwek także w przypadku innych typów raka, choć niestety na poznanie tych danych trzeba będzie jeszcze poczekać. 

POWRÓT