Na blogu
Jak przechowywać oliwę z oliwek w domu aby zachowała swoje właściwości
Jak przechowywać oliwę z oliwek w domu aby zachowała swoje właściwości

Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej którą opisywaliśmy w jednym z naszych artykułów. O jej cudownych dla naszego zdrowia właściwościach informowaliśmy Was wcześniej i nadal będziemy to robili. Należy pamiętać, że aby mogła zachować swoje właściwości i korzystnie wpływać na nasz organizm powinniśmy ją odpowiednio przechowywać. Jest ona produktem który może ulegać zepsuciu. 

czytaj całość »
Rodzaje oliwy z oliwek
Rodzaje oliwy z oliwek

Wiele się mówi o zaletach oliwy z oliwek, określana jest przecież jako „płynne złoto”. Należy jednak pamiętać, że wyróżniamy różne rodzaje oliwy. O jej najwyższej jakości decyduje nie tylko klasyfikacja, ale także posiadane przez producenta certyfikaty, które potwierdzają jej pochodzenie. Jakość i rodzaj oliwy zależy od wielu, złożonych czynników, które obejmują długi okres czasu. 

czytaj całość »
Jak degustować oliwę z oliwek
Jak degustować oliwę z oliwek

Degustacja oliwy z oliwek jest coraz powszechniejsza. Jest nieodłączną częścią kultury gastronomicznej, podczas której odkrywane są różne smaki i aromaty tego niezwykłego produktu. Także konsumenci coraz częściej chcą najpierw spróbować oliwy, tak aby dokonać świadomego zakupu. Smak oliwy, jej aromat i intensywność zależą od rodzaju owoców z jakich została przygotowana, a także od stopnia ich dojrzałości. Wpływają na to także gleba, klimat, sposób uprawy, przygotowania oliwy, miejsca gdzie się go tłoczy etc..

czytaj całość »
Jak rozpoznać czy oliwa z oliwek, którą kupujemy jest dobra?
Jak rozpoznać czy oliwa z oliwek, którą kupujemy jest dobra?

Oliwa z oliwek jest aktualnie obecna w każdej kuchni, nadal pozostaje natomiast sztandarowym składnikiem kuchni hiszpańskiej. Hiszpania bowiem zajmuje pierwsze miejsce w światowym rankingu, jako kraj, który w swoich granicach posiada 50% światowej produkcji oliwy. Wśród rodzajów oliwy wyróżniamy oliwy virgin, extra virgin, oliwę rafinowaną i oliwę lampante, której poziom kwasowości przekracza próg 2%, co oznacza, że jest niezdatna do spożycia na surowo. 

czytaj całość »
Dlaczego oliwa z oliwek extra virgin jest najlepsza?
Dlaczego oliwa z oliwek extra virgin jest najlepsza?

Istnieje wiele badań które dowodzą, że kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze oliwy z oliwek extra virgin niosą ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Zmniejszają ryzyka zachorowania na choroby serca, obniżają poziom cholesterolu, pomagają w walce z rakiem piersi. Nie zawsze jednak wiemy którą oliwę dokładnie wybrać, Interoleo opowie Wam dzisiaj o tym dlaczego oliwa extra virgin jest najlepsza.

czytaj całość »
Oliwa z oliwek - filtrowana, czy niefiltrowana?
Oliwa z oliwek - filtrowana, czy niefiltrowana?

Niektórzy uważają, że oliwy niefiltrowane są lepsze i zdrowsze. Czy to prawda? Jakie zalety i wady niesie ze sobą proces filtracji oliwy? Dr José Juan Gaforio z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii w swoim artykule opowiada o różnicach pomiędzy filtrowanymi i niefiltrowanymi oliwami z oliwek. Niefiltrowane oliwy z oliwek virgin są gęste i mętne z uwagi na obecność małych cząsteczek w oliwie.

czytaj całość »
Czym jest oliwa z oliwek premium?
Czym jest oliwa z oliwek premium?

Kiedy stoimy przed wyborem oliwy z oliwek, musimy zmierzyć się z mnóstwem informacji dotyczących pochodzenia, składu czy wyglądu danego produktu. Każdy z nas przed dokonaniem zakupu zadaje sobie pytanie o jakość oliwy, o cechy różniące jedną oliwę od drugiej oraz to, dlaczego niektóre z nich są wyraźnie droższe od innych.

czytaj całość »
Co warto wiedzieć o oliwie z oliwek extra virgin
Co warto wiedzieć o oliwie z oliwek extra virgin

Słusznie mówi się, że oliwa z oliwek to prawdziwy skarb, którego produkcja rozpoczęła się w basenie Morza Śródziemnego w czasach starożytnych. Jednak należy pamiętać, że oliwa oliwie nie równa. I tak między oliwą z oliwek extra virgin a zwykłą oliwą z oliwek przepaść jest ogromna. Warto wiedzieć, czym różni się każdy z gatunków oliwy, by do naszej diety włączyć najlepszą jej odmianę, która nie tylko doda smaku przygotowywanym przez nas potrawom, ale i zadba o nasze zdrowie.

czytaj całość »
Chleb z oliwą: pięć dobrych powodów, aby jeść go codziennie
Chleb z oliwą: pięć dobrych powodów, aby jeść go codziennie

Dziś przedstawimy Ci pięć powodów, dla których powinieneś włączyć do swojego śniadania łyżkę oliwy extra virgin z kromką chleba (pełnoziarnistego, o ile to możliwe). Jeśli rano masz mało czasu na przygotowanie śniadania, kromka chleba z oliwą, owoc i kawa mogą uratować sytuację. Jest to również dobre rozwiązanie, kiedy dopadnie Cię głód w środku dnia lub kiedy będziesz chciał zjeść coś zdrowego po powrocie do domu. 

czytaj całość »
Oliwa z oliwek zawsze na czasie
Oliwa z oliwek zawsze na czasie

Być może zadaliście sobie kiedyś pytanie, czy oliwa z oliwek może się przeterminować lub czy możecie jej użyć po dacie wskazanej na etykiecie. Odpowiedź jest następująca: oliwa z oliwek jako taka nie ulega przeterminowaniu, jednak i tak posiada datę minimalnej trwałości, która w zależności od sposobu przechowywania produktu jest mniej lub bardziej trafna.

czytaj całość »
Istota kwitnienia oliwki
Istota kwitnienia oliwki

Jest taki moment w rocznym cyklu życia oliwki europejskiej, na który wszyscy plantatorzy i miłośnicy oliwy z oliwek czekają w największym napięciu – to okres kwitnienia. Kiedy zbliża się właściwy czas, hodowcy oliwek uważnie obserwują niebo, tym bardziej, jeśli poprzednie miesiące były suche, jak dzieje się to w tym roku na przykład w Andaluzji, gdzie deszcz każe na siebie czekać wyjątkowo długo. To, co wydarzy się w ciągu najbliższych tygodni, będzie rzutowało na rezultat zbiorów w sezonie 2017/2018, a w konsekwencji również na cenę oliwy z oliwek, która już przekracza 4 euro za kilogram.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl