Na blogu
Śledź w oliwie interoleo intenso i pieprzu ziołowym
Śledź w oliwie interoleo intenso i pieprzu ziołowym

Marchewkę pokrój w plastry, cebulę pokrój w półksiężyce. Zagotuj wodę z octem winnym, goździkami, ziarnami pieprzu, liściem laurowym, cukrem, solą i pieprzem ziołowym. Gorącą zalewą zalej marchewkę i cebulę. Odstaw do wystygnięcia. Całość wymieszaj z oliwą Interoleo Intenso. Powstałą zalewą zamarynuj śledzia i odstaw na 24 godziny.

czytaj całość »
Pieczony kurczak z winem i piwem
Pieczony kurczak z winem i piwem

Dokładnie myjemy kurczaka z zewnątrz i od środka. Suszymy go ręcznikiem kuchennym i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Dodajemy wino i piwo, a następnie przy pomocy pędzelka smarujemy całego kurczaka roztopionym masłem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (włączamy obie grzałki, górną i dolną). 

czytaj całość »
Marynowany łosoś z brokułami i sokiem z cytryny
Marynowany łosoś z brokułami i sokiem z cytryny

Do niewielkiej miski wlewamy 50 ml oliwy z oliwek Interoleo Intenso, do której dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie przygotowujemy filety z łososia. Rybę płuczemy i, przy pomocy pędzla, smarujemy przygotowaną mieszanką oliwy i cytryny. Obsypujemy szczyptą soli, obkładamy przeciśniętym przez prasę czosnkiem i wkładamy do brytfanny. Pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach. 

czytaj całość »
Sałatka 3 razy K
Sałatka 3 razy K

Na początku smażymy krewetki z dodatkiem przeciśniętego przez prasę czosnku i kilku kropel soku z limonki. Kiedy krewetki są już gotowe, zdejmujemy je z ognia, dodajemy utartą skórkę z limonki oraz garść świeżych ziół. Całość obsypujemy gorczycą, kurkumą, obkładamy resztą czosnku i oblewamy oliwą z oliwek Interoleo Suave. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by krewetki nabrały aromatu przypraw.

czytaj całość »
Sandwich wielu smaków
Sandwich wielu smaków

Najpierw przygotujemy filety z kurczaka. W tym celu rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek Interoleo Intenso, kładziemy na nią umyte i osuszone filety i złocimy je po kilka minut z każdej strony. Podobnie robimy z cienko pokrojonymi plastrami boczku. Następnie smarujemy masłem chleb tostowy i opiekamy delikatnie na patelni. Przygotowujemy pozostałe składniki: myjemy liście sałaty, kroimy ser ementaler i pomidor na drobne plastry.

czytaj całość »
Makaron z łososiem i kostkami białego sera
Makaron z łososiem i kostkami białego sera

Do garnka nalewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli i zanurzamy kolorowy makaron. Przygotowujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do pojemnej szklanej miski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek Interoleo Intenso i podsmażamy na niej cały ząbek czosnku. Po kilku minutach zdejmujemy czosnek, a w jego miejsce kładziemy pokrojony w niewielkie kawałki filet z łososia...

czytaj całość »
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami

Makaron tagliatelle przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. W tym czasie myjemy piersi z kurczaka i kroimy je w drobne kawałki, które następnie smażymy w oliwie z oliwek Interoleo Intenso, aż pojawi się na nich złocista skórka. Osobno zajmujemy się warzywami. Cukinię, marchew, por, cebulę i papryki drobno kroimy i dorzucamy na patelnię do kurczaka.

czytaj całość »
Kotlety wołowe w sosie barbecue
Kotlety wołowe w sosie barbecue

Przyprawiamy dokładnie obydwa kotlety z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy mięso z obu stron, każdą stronę przez około trzy minuty. Robimy to na dużym ogniu. Potem zdejmujemy kotlety z patelni i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie siekamy cebulę i podsmażamy ją w garnku na łyżce oliwy Interoleo Suave i łyżce masła. 

czytaj całość »
Złocisty kurczak w ziołowej kąpieli
Złocisty kurczak w ziołowej kąpieli

Kurczaka myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Osuszamy, a następnie okraszamy pieprzem i solą. Na głęboką patelnię wylewamy oliwę z oliwek Interoleo Intenso, a kiedy się zagotuje, dodajemy połówki ząbków czosnku. Po minucie dorzucamy kurczaka i czekamy chwilę, aż w oliwie nabiorą złocistego koloru. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę i wrzucamy je na patelnię, przez około 5 minut lekko przysmażając. Następnie dodajemy pokrojony pomidor i przykrywamy patelnię na 15 minut, smażymy na niewielkim płomieniu. 

czytaj całość »
Purée ziemniaczane z oliwą z oliwek i czosnkiem
Purée ziemniaczane z oliwą z oliwek i czosnkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę po czym zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 15 minut, aż zmiękną. W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Cztery łyżki oliwy wlewamy na patelnię, pozostałych sześć do miski. Jeden ząbek czosnku rozdrabniamy przy pomocy wyciskacza do czosnku na deskę do krojenia, solimy i dodajemy do miski z oliwą. 

czytaj całość »
Carpaccio z pomidorów malinowych z grysikiem z sera korycińskiego
Carpaccio z pomidorów malinowych z grysikiem z sera korycińskiego

Umyte pomidory kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu. Czerwoną cebulę kroimy w krążki, rozdzielając każdy krążek tak, aby powstały kółeczka. Ser kroimy w drobną kostkę. Cebulę i ser układamy na pomidorach. W moździerzu ucieramy czosnek z solą. Po chwili dorzucamy kilka listków bazylii i natki pietruszki.

czytaj całość »
Pieczona dorada z oliwkami i rozmarynem
Pieczona dorada z oliwkami i rozmarynem

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Sprawioną doradę przyprawiamy solą i pieprzem, do środka wkładamy listek laurowy, gałązkę rozmarynu i kilka kaparów. Rybę układamy na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojoną szalotką i całymi pomidorami i oliwkami, posypujemy odsączonymi z zalewy kaparami i skrapiamy oliwą. 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl