Na blogu
Chrzanowa chmurka bitej śmietany z wachlarzami kalarepki
Chrzanowa chmurka bitej śmietany z wachlarzami kalarepki

Kalarepkę obieramy, kroimy w wiórki obieraczką do warzyw lub szatkujemy na mandolinie. Blanszujemy w wodzie z solą i cukrem w proporcji 50:50. Hartujemy w zimnej wodzie z lodem i sokiem z cytryny. Osuszamy. Posypujemy delikatnie solą morską i pieprzem. Śmieta­nę ubijamy z odrobiną soli, dodajemy starty korzeń chrzanu oraz grysik z ogórka zielonego

czytaj całość »
Włoskie pieczywo focaccia z rozmarynem i oliwą z oliwek
Włoskie pieczywo focaccia z rozmarynem i oliwą z oliwek

Na początek rozpuszczamy drożdże piekarskie w letniej wodzie, przykrywamy i odstawiamy na bok. Mąkę przesypujemy przez sitko, tworząc kopczyk kształtem przypominający wulkan, w którego krater sypiemy sól, dolewamy oliwę z oliwek Interoleo Intenso oraz letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Mieszamy i ugniatamy, aż konsystencja ciasta będzie elastyczna i jednolita. Całość przykrywamy kuchenną ścierką i pozwalamy ciastu zwiększyć objętość dwukrotnie. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. 

czytaj całość »
Tagliatelle ze szpinakiem, wędzonym łososiem, fetą i oliwą z oliwek
Tagliatelle ze szpinakiem, wędzonym łososiem, fetą i oliwą z oliwek

Do głębokiego garnka wlewamy zimną wodę przynajmniej do ¾ jego objętości, dodajemy sól i kilka łyżek oliwy z oliwek Interoleo Suave. Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie zanurzamy w niej makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Pamiętajmy, że świeży makaron powinien stać się miękki już po paru minutach. Następnie odcedzamy i odstawiamy.

czytaj całość »
Szparagi z vinaigrette boczkowym
Szparagi z vinaigrette boczkowym

Boczek pokrój w słupki i smaż na patelni do uzyskania lekko brązowego koloru, następnie dodaj czosnek pokrojony w plastry i wymieszaj z wytopionym tłuszczem, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, siekane listki świeżej szałwii i zalej octem z białego wina. Dokładnie wymieszaj na patelni wszystkie 
składniki, zdejmij z ognia i dodaj oliwę Interoleo Intenso, dopraw solą i pieprzem do smaku.

czytaj całość »
Sałatka z anchois, suszonymi pomidorami i oliwą z oliwek
Sałatka z anchois, suszonymi pomidorami i oliwą z oliwek

Sałatę dokładnie myjemy i na kilka minut zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób liście będą orzeźwiające i chrupiące. W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Na dużym talerzu drobno siekamy anchois, suszony pomidor kroimy w niewielką kostkę. Do szerokiej szklanej miski szatkujemy schłodzoną sałatę i wsypujemy słodką kukurydzę. 

czytaj całość »
Biszkopt jogurtowy bez glutenu
Biszkopt jogurtowy bez glutenu

Oddzielamy białka od żółtek (zachowujemy zarówno żółtka, jak i białka). Do naczynia z żółtkami dodajemy po kolei składniki: jogurt, oliwę, miarkę cukru, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Mieszamy całość aż do uzyskania masy o kremowej konsystencji. Następnie zajmujemy się białkami. Ubijamy z nich pianę i dodajemy drugą miarkę cukru.

czytaj całość »
Jajka nadziewane łososiem i oliwkami
Jajka nadziewane łososiem i oliwkami

Zaczynamy od ugotowania jajek w lekko słonej wodzie. Gotujemy przez około 10 minut. Zalewamy zimną wodą i obieramy. Następnie jajka przecinamy na pół, usuwamy żółtka, wkładając je do głębokiej miski. Łososia kroimy na małe kawałki i dorzucamy do żółtek. Podobnie robimy z oliwkami. Całość doprawiamy łyżką majonezu, kilkoma łyżkami oliwą z oliwek Interoleo Suave, szczyptą soli i pieprzu, po czym wszystko ugniatamy przy pomocy widelca.

czytaj całość »
Krem z marchewki i pomidora
Krem z marchewki i pomidora

Myjemy marchewki, pomidory i cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub półksiężyce. Siekamy szczypiorek. Obieramy i drobno kroimy imbir. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku, dodajmy imbir, kminek i smażymy na średnim ogniu. Dodajemy marchewkę. Jeśli widzimy, że zaczyna przywierać, dolewamy jeszcze trochę oliwy lub wody. Kiedy marchewki zmiękną, wrzucamy pokrojony pomidor i cebulę. 

czytaj całość »
Ziołowa tortilla w 10 minut
Ziołowa tortilla w 10 minut

Rozbijamy jajko do miski z przygotowanymi żółtkami i dokładnie je ubijamy. Dodajemy gorczycę, pomidor, nieco mleka, oliwę z oliwek Interoleo Suave, sól, kurkumę i świeżo mielony pieprz czarny. Całość mieszamy widelcem lub używamy do tego miksera. Kiedy masa stanie się sprężysta, a jej objętość wyraźnie się powiększy, przekładamy do naczynia, które będziemy mogli włożyć do mikrofalówki.

czytaj całość »
Krem z zielonych szparagów
Krem z zielonych szparagów

Suchy chleb kroimy na cienkie paseczki. Następnie drobno łamiemy szparagi i smażymy je na patelni w oliwie z oliwek Interoleo Suave. Pamiętajmy, że oliwa z oliwek extra virgin nadaje się do kilkakrotnego smażenia. Do osobnego naczynia wkładamy pokrojony chleb, dodajemy sól, usmażone zielone szparagi oraz oliwę z oliwek, która została nam na patelni po smażeniu.

czytaj całość »
Chrupiące tosty wiosenne z oliwą
Chrupiące tosty wiosenne z oliwą

Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Zielony ogórek kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z rzodkiewkami i czerwoną cebulą. Następnie rozbijamy na patelni jajko i smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Szynkę delikatnie zapiekamy, nadając jej odpowiednią chrupkość. Zanim będzie gotowa, doprawiamy ją ostrą papryką.

czytaj całość »
Chrupiące kanapki z niejedną niespodzianką
Chrupiące kanapki z niejedną niespodzianką

Na początek koimy chleb w średniej grubości kromki. Podgrzewamy kromki w opiekaczu lub piekarniku. Myjemy marchewki i drobno je ucieramy. Dodajemy do nich sok z połowy cytryny, dosypujemy sól i dolewamy kilka dużych kropli oliwy z oliwek Interoleo Suave. Teraz zajmiemy się awokado, które obieramy, po czym ugniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy ser kozi, nieco soku z cytryny, szczyptę papryki słodkiej lub pikantnej.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl