Na blogu
Gofry a'la pizza
Gofry a'la pizza

Składniki (na 3-4 gofry):

  • jajko w rozmiarze L
  • 130 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 2 łyżki tartego sera parmezan lub grana padano
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 115 g mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie, do nadania koloru)
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • pieprz
  • sos pomidorowy
  • tarty ser mozzarella i emmentaler (lub inna mieszanka serów do zapiekania; do posypania po wierzchu)

 

Sposób przygotowania:

Aby przygotować gofry, możemy skorzystać z gofrownicy lub piekarnika. Jeśli mamy gofrownicę, postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Jeśli zaś korzystamy z piekarnika, nagrzewamy go do 200ºC i przygotowujemy formę lub foremki na gofry. Lekko je natłuszczamy (nie jest to konieczne w przypadku foremek silikonowych).

W naczyniu umieszczamy jajko, mleko, oliwę Interoleo Suave, tarty ser parmezan lub grana padano oraz zioła i ubijamy całość przy użyciu trzepaczki. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami i delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

Wlewamy ciasto do foremek i wypiekamy gofry na złoty kolor. Jeśli pieczemy je w foremkach silikonowych, idealnym rozwiązaniem jest wypełnienie otworów do samego wierzchu i wsadzenie gofrów do pieca na około 10 minut. Nie powinny one być zbyt mocno wypieczone, ponieważ później będziemy je jeszcze zapiekać.

Wyciągamy gofry i odstawiamy je, aby nieco ostygły, po czym kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu sosem pomidorowym. Następnie posypujemy je sporą ilością tartej mozzarelli i emmentalera i zapiekamy w piecu. Wyjmujemy je z pieca, kiedy ser będzie odpowiadał naszym upodobaniom. Na koniec posypujemy oregano.

 

Autorka przepisu

OLIWIA OLIWA

Szef kuchni prestiżowej restauracji

Oliwia Oliwa preferuje dania tradycyjne, z których wybiera najsmaczniejsze i najzdrowsze dania. Proponuje przepisy proste i łatwe w wykonaniu, dzięki którym możemy wraz z gośćmi zgromadzonymi wokół naszego stołu delektować się niesamowitym smakiem kuchni Śródziemnomorskiej. Sukces gwarantowany! 

 

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/recetario/gofres-pizza-receta-facilisima-para-antojos

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl