
Składniki (na ok. 25-30 placków):
- 250 g dyni
- mała szklanka cukru
- skórka cytrynowa
- 2 jajka
- 250 g mąki
- mała szklanka mleka
- łyżka anyżu
- oliwa extra virgin Interoleo Suave
- cukier cynamonowy (do posypania)
Sposób przygotowania:
Kroimy dynię na kawałki i gotujemy ją przez 10 minut w garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane kawałki dyni zgniatamy widelcem aż do uzyskania czegoś w rodzaju pasty.
Mieszamy otrzymaną pastę z cukrem, skórką cytrynową, jajkami, anyżem, mąką i mlekiem aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wlewamy na patelnię oliwę Interoleo Suave i dobrze ją rozgrzewamy.
Łyżką nakładamy na patelnię porcje ciasta i obsmażamy je dokładnie z obu stron. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy je cukrem cynamonowym.
Autorka przepisu
OLIWIA OLIWA
Szef kuchni prestiżowej restauracji
Oliwia Oliwa preferuje dania tradycyjne, z których wybiera najsmaczniejsze i najzdrowsze dania. Proponuje przepisy proste i łatwe w wykonaniu, dzięki którym możemy wraz z gośćmi zgromadzonymi wokół naszego stołu delektować się niesamowitym smakiem kuchni Śródziemnomorskiej. Sukces gwarantowany!