Na blogu
Sałatka z grejpfrutem i bakaliami
Sałatka z grejpfrutem i bakaliami

Składniki:

  • 200g ryżu
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, kminku
  • 1 łyżka orzechów laskowych, włoskich i migdałów
  • Oliwa z oliwek extra virgin Interoleo Suave
  • 1 łyżka rozmarynu lub tymianku
  • 2 łyżki rodzynek
  • Szczypta szafranu
  • 1 duży grejpfrut
  • Starta skórka pomarańczy lub cytryny
  • Pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kaszy kuskus zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie gotujemy ryż al dente, odcedzamy i łączymy z kaszą. Solimy i pieprzymy na smak oraz podlewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek Interoleo Suave.

Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy, na którą wysypujemy orzechy laskowe, włoskie, migdały i przygotowane zioła. Prażymy przez kilka minut na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając. Przed zdjęciem z ognia dodajemy skórkę z pomarańczy lub cytryny. Odstawiamy do ostudzenia.

Obieramy grejpfrut do samego miąższu, kroimy na małe kawałeczki i dodajemy owoc do kaszy kuskus i ryżu. Na koniec wsypujemy prażone bakalie, dodajemy umyte rodzynki, całość mieszamy i doprawiamy szafranem. Przed podaniem skrapiamy obficie oliwą z oliwek.

 

Źródło: https://www.vitonica.com/recetas-saludables/ensalada-de-arroz-y-cuscus-con-pomelo-y-frutos-secos-receta-saludable

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl