Na blogu
Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora z sosem beszamelowym
Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora z sosem beszamelowym

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • Ser żółty
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek Interoleo Intenso

Do sosu beszamelowego:

  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 35 g mąki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Interoleo Intenso
  • Szczypta pieprzu
  • Gałka muszkatołowa
  • Kawałki szynki

 

Sposób przygotowania:

Na początku gotujemy umyty kalafior w posolonej wodzie. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i delikatnie złocimy ją na rozgrzanej oliwie z oliwek Interoleo Intenso. Odstawiamy cebulę i na tej samej oliwie przygotowujemy doprawione na smak mięso mielone. Głęboką formę smarujemy oliwą i wykładamy na nią mięso, cebulę i odcedzony drobno pokrojony kalafior. Teraz czas na sos beszamelowy. Do rondla wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy dokładnie, żeby nie dało się wyczuć żadnych grudek. Dolewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, równomiernie mieszając. Kiedy widzimy, że sos staje się gęsty, gasimy płomień i dodajemy szczyptę soli, czarnego pieprzu i gałkę muszkatołową, dorzucamy też kawałeczki szynki. Raz jeszcze mieszamy i wylewamy sos do formy. Całość obsypujemy utartym serem żółtym. Formę wsadzamy do piekarnika na 10 minut i zapiekamy przez około 10 minut.

 

Źródło: http://www.recetaslamasia.es/pastel-coliflor-carne-picada

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl