JAK DEGUSTOWAĆ OLIWĘ Z OLIWEK

Degustacja oliwy z oliwek jest coraz powszechniejsza. Jest nieodłączną częścią kultury gastronomicznej, podczas której odkrywane są różne smaki i aromaty tego niezwykłego produktu. Także konsumenci coraz częściej chcą najpierw spróbować oliwy, tak aby dokonać świadomego zakupu.

Smak oliwy, jej aromat i intensywność zależą od rodzaju owoców z jakich została przygotowana, a także od stopnia ich dojrzałości. Wpływają na to także gleba, klimat, sposób uprawy, przygotowania oliwy, miejsca gdzie się go tłoczy etc.. Oznacza to, że na świecie istnieje wiele różnych rodzajów oliwy i niemożliwe jest ich zliczenie.

Oliwa z oliwek jest produktem, który w Polsce nie jest tak popularny jak w Hiszpanii czy we Włoszech, jednak stale zyskuje uznanie konsumentów, z racji na swoje właściwości zdrowotne jak i walory smakowe. Zastanawialiście się kiedyś jak degustować oliwę z oliwek? Nie jest to przecież kieliszek wina czy ser, który nadziewamy na wykałaczkę i kosztujemy. Poznajcie najpopularniejsze metody, które są używane do degustacji „płynnego złota”:

- w przezroczystych kieliszkach – pozwala to na docenienie aromatu, koloru, przezroczystości czy gęstości oliwy z oliwek. Pozwala to na skosztowanie i delektowanie się smakiem, umożliwia wyczucie delikatnej pikantności, którą skrywa w sobie oliwa. Dzięki temu, że jest to sama, czysta oliwa, bez innych dodatków, możemy w lepszy sposób docenić jej walory;

- chleb i oliwa – to najbardziej typowa forma degustacji oliwy, która pozwala na obserwację koloru, a także tego jak się sprawdza przy smarowaniu, zastępując masło. Chleb możemy namoczyć w pojemniku, który zawiera oliwę z oliwek lub też delikatnie skropić nią kromkę;

- kawałki owoców i oliwa – to kolejny, doskonały sposób aby móc delektować się oliwą z oliwek. Świetnie ku temu mogą posłużyć kawałki pomarańczy, które polewamy oliwą. To niezwykłe połączenie kwaśnego oraz słodkiego smaku owocu z gorzkim, pikantnym oraz aromatycznym smakiem oliwy z oliwek.

- kanapeczki z oliwą – każdy typ zakąski, która jako swoją podstawę ma chleb, posłuży doskonale do degustacji smaku oliwy z oliwek. To bardzo charakterystyczny i zalecany sposób degustacji zwłaszcza tym, którym może nie do końca smakuje oliwa.

 

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT