ZASTOSOWANIE OLIWY Z OLIWEK W KUCHNI

Oliwa z oliwek virgin to naturalny sok z oliwek. To odróżnia ją od wielu innych olejów, które powstają w wyniku rafinacji czy procesów chemicznych. Może być on używany zarówno do posiłków podawanych na surowo, jak i do dań gotowanych i smażonych.

Oliwa z oliwek extra virgin głównie używana jest na surowo, gdyż tak nienaruszonymi pozostają wszystkie jej walory smakowe i zapachowe. Nie mniej jednak powszechnym i również zalecanym jest jej używanie także do przygotowania innych dań. Interoleo przedstawi Wam kilka możliwych sposobów zastosowania oliwy:

Przyprawianie: możemy użyć oliwy do sałatek podawanych oraz dań podawanych na zimno, dodając np. sól, cytrynę czy inne przyprawy.

Marynowanie: pozostawić na pewien czas mięso czy ryby w marynacie zawierającej wino, cebulę, czosnek, różne przyprawy (tymianek, oregano, liść laurowy), oraz oczywiście oliwę z oliwek extra virgin.

Smażenie: oliwa z oliwek nadaje się do smażenia, dobrej jakości oliwa nadaje potrawom wspaniały smak i aromat.

Duszenie: umieścić (np. mięso) na lekkim ogniu, wraz z oliwą z oliwek, bez wody, dusić przykryte.

Pieczenie: przed umieszczeniem naszego przyszłego dania w piekarniku, możemy je skropić oliwą, która nie wnika w głąb mięsa a powoduje jego chrupkość. Oliwę można też użyć do ciast, np. drożdżówek, można wybrać te bezsmakową, jeśli ktoś obawia się, że ciasto nie będzie miało dobrego smaku.

Należy pamiętać, że wiele przepysznych sosów powstaje na bazie oliwy z oliwek extra virgin. Nadaje im ona konsystencję, a także wyśmienity smak i zapach.

 

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT