
Sposób przygotowania:
Myjemy liście świeżego szpinaku i suszymy je, odstawiając na parę minut lub wykorzystując w tym celu wirówkę. Liście wykładamy do salaterki jako podstawę naszej sałatki. Na górę wrzucamy umyte rodzynki i przekrojone na pół ciemnoczerwone winogrona. Ser Gorgonzola kroimy w drobną kostkę i dokładamy do salaterki. Całość obsypujemy łuskanymi ziarnami słonecznika. Osobno przygotujemy sos. W tym celu mieszamy trzy części oliwy z oliwek Interoleo Suave, jedną część octu, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Tak przygotowany sos wlewamy do salaterki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Podajemy w ciepłe dni do lekkich dań lub jako przystawkę.
Składniki:
- paczka świeżego szpinaku
- 100 g ciemnoczerwonych winogron
- 50 g rodzynek
- 50 g łuskanych ziaren słonecznika
- oliwa z oliwek Interoleo Suave
- 100 g sera Gorgonzola
- sól
- ocet
- 1 łyżeczka miodu
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.