Na blogu
Makaron bavette z szybkim pomidorowo–paprykowym sosem
Makaron bavette z szybkim pomidorowo–paprykowym sosem

Składniki:

  • 500 g makaronu bavette (100 g na osobę)
  • 4 duże słodkie pomidory
  • 2 łyżki pasty paprykowej – harissy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • cukier
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa Interoleo Suave
  • świeża bazylia do dekoracji
  • opcjonalnie: świeżo tarty parmezan

 

Sposób przygotowania:

W wysokim garnku gotujemy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekany czosnek, a po chwili szalotkę, mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej harissy oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę słodkie pomidory. Dolewamy łyżkę octu winnego, doprawiamy solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Sos dusimy kilka minut, często mieszając, aż się zredukuje.

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy będzie „al dente”, odcedzamy go na durszlaku, dodajemy do sosu i mieszamy. Makaron podajemy w towarzystwie świeżych listków bazylii (dodatkowo możemy oprószyć makaron parmezanem – ale nie jest to konieczne).

 

Autor przepisu

ADAM KOZANECKI

Szef kuchni prestiżowej restauracji

Adam Kozanecki – finalista ostatniej edycji Masterchefa zachwyca smakiem, inspiruje i zaskakuje niepowtarzalnością, tak jak nasza oliwa. Kucharz i artysta z zamiłowania. Nie boi się wyzwań, słynie ze wskrzeszania zapomnianych już przepisów kuchni Polskiej i serwowania niebanalnych dań, zarówno w wersji nowoczesnej, jak i tradycyjnej. Jest miłośnikiem domowego ogniska i wspólnego gotowania. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl