
Składniki:
- 500 g makaronu bavette (100 g na osobę)
- 4 duże słodkie pomidory
- 2 łyżki pasty paprykowej – harissy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- cukier
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa Interoleo Suave
- świeża bazylia do dekoracji
- opcjonalnie: świeżo tarty parmezan
Sposób przygotowania:
W wysokim garnku gotujemy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekany czosnek, a po chwili szalotkę, mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej harissy oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę słodkie pomidory. Dolewamy łyżkę octu winnego, doprawiamy solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Sos dusimy kilka minut, często mieszając, aż się zredukuje.
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy będzie „al dente”, odcedzamy go na durszlaku, dodajemy do sosu i mieszamy. Makaron podajemy w towarzystwie świeżych listków bazylii (dodatkowo możemy oprószyć makaron parmezanem – ale nie jest to konieczne).
Autor przepisu
ADAM KOZANECKI
Szef kuchni prestiżowej restauracji
Adam Kozanecki – finalista ostatniej edycji Masterchefa zachwyca smakiem, inspiruje i zaskakuje niepowtarzalnością, tak jak nasza oliwa. Kucharz i artysta z zamiłowania. Nie boi się wyzwań, słynie ze wskrzeszania zapomnianych już przepisów kuchni Polskiej i serwowania niebanalnych dań, zarówno w wersji nowoczesnej, jak i tradycyjnej. Jest miłośnikiem domowego ogniska i wspólnego gotowania.