Na blogu
Dlaczego warto stosować oliwę w codziennej pielęgnacji urody?
Dlaczego warto stosować oliwę w codziennej pielęgnacji urody?

Arabowie oraz mieszkańcy całego basenu Morza Śródziemnego już od zarania dziejów wiedzieli o zbawiennych właściwościach oliwy, takich jak jej pozytywny wpływ na urodę. Na przykład Fenicjanie nazywali ją „płynnym złotem” i stosowali ją do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki temu skóra była gładsza, a włosy lśniące. Z kolei w starożytnej Grecji sportowcy używali jej do wykonywania masaży.

czytaj całość »
Fasolka szparagowa z kolendrą
Fasolka szparagowa z kolendrą

Połącz rosół i śmietankę, odparuj o połowę. Dodaj świeżą kolendrę oraz miętę i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudź w kąpieli wodnej z lodem. Następnie dodaj oliwę Interoleo Premium oraz 2 łyżki śmietany, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie.

czytaj całość »
Zielony szlak oliwy w prowincji Jaén
Zielony szlak oliwy w prowincji Jaén

Zielony Szlak Oliwy (la Via Verde de Aceite) przebiega przez dawną trasę kolejową, którą dawniej transportowano oliwę (a także inne produkty) z prowincji Jaen oraz z Kordoby do portu w Maladze. Powszechnie pociąg ten był określany jako „oliwny”. Szlak rozpoczyna się w zachodniej części miasta Jaen, w miejscu gdzie do tej kursują pociągi (ok. 1500 metrów). 

czytaj całość »
Oliwa z oliwek dla urody
Oliwa z oliwek dla urody

Z pewnością słyszałaś już o zbawiennych właściwościach oliwy dla naszego zdrowia. Jednak być może nie wiedziałaś, że oliwa to składnik, który idealnie nadaje się do pewnych zabiegów kosmetycznych. W tym artykule przedstawiamy Ci kilka kosmetycznych sztuczek z wykorzystaniem oliwy.

czytaj całość »
Makaron bavette z szybkim pomidorowo–paprykowym sosem
Makaron bavette z szybkim pomidorowo–paprykowym sosem

W wysokim garnku gotujemy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekany czosnek, a po chwili szalotkę, mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej harissy oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę słodkie pomidory. Dolewamy łyżkę octu winnego, doprawiamy solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Sos dusimy kilka minut, często mieszając, aż się zredukuje.

czytaj całość »
Placki z dyni
Placki z dyni

Kroimy dynię na kawałki i gotujemy ją przez 10 minut w garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane kawałki dyni zgniatamy widelcem aż do uzyskania czegoś w rodzaju pasty. Mieszamy otrzymaną pastę z cukrem, skórką cytrynową, jajkami, anyżem, mąką i mlekiem aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wlewamy na patelnię oliwę Interoleo Suave i dobrze ją rozgrzewamy.

czytaj całość »
Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora z sosem beszamelowym
Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora z sosem beszamelowym

Na początku gotujemy umyty kalafior w posolonej wodzie. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i delikatnie złocimy ją na rozgrzanej oliwie z oliwek Interoleo Intenso. Odstawiamy cebulę i na tej samej oliwie przygotowujemy doprawione na smak mięso mielone. Głęboką formę smarujemy oliwą i wykładamy na nią mięso, cebulę i odcedzony drobno pokrojony kalafior. 

czytaj całość »
Gazpacho - śródziemnomorski chłodnik z pomidorów na lato
Gazpacho - śródziemnomorski chłodnik z pomidorów na lato

Do blendera wlewamy dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek. Uwaga! Musimy dokładnie odmierzyć, ponieważ później nie będziemy mogli jej dolewać. Następnie dodajemy parę kropel octu winnego, trochę soli – tutaj nie musimy być aż tak precyzyjni, pod koniec można doprawić nimi nasz chłodnik. Dorzucamy ząbek czosnku, bez zielonego środka, żeby gazpacho nie było zbyt ostre. 

czytaj całość »
Jak przechowywać oliwę z oliwek w domu aby zachowała swoje właściwości
Jak przechowywać oliwę z oliwek w domu aby zachowała swoje właściwości

Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej którą opisywaliśmy w jednym z naszych artykułów. O jej cudownych dla naszego zdrowia właściwościach informowaliśmy Was wcześniej i nadal będziemy to robili. Należy pamiętać, że aby mogła zachować swoje właściwości i korzystnie wpływać na nasz organizm powinniśmy ją odpowiednio przechowywać. Jest ona produktem który może ulegać zepsuciu. 

czytaj całość »
Sałatka z kozim serem i burakiem
Sałatka z kozim serem i burakiem

Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania kremowej konsystencji. Ostudź. Umytą sałatę wymieszaj z dressingiem z koziego sera, na talerzu zaaranżuj puree z buraków, posyp delikatnie czarnuszką. Sałatę ułóż na puree buraczanym i posyp prażoną cebulką, orzechami i kawałkami dojrzewającego sera koziego.

czytaj całość »
Preparat z fig i oliwy, który pomoże ci walczyć z cholesterolem i anemią
Preparat z fig i oliwy, który pomoże ci walczyć z cholesterolem i anemią

Choć figi same w sobie dostarczają wielu korzyści naszemu organizmowi, jeśli połączymy je z oliwą, wzmocnimy ich właściwości, tworząc potężny naturalny lek, który przyniesie nam ulgę w niektórych problemach zdrowotnych. Jest on bogaty w wapń, potas oraz cynk, trzy minerały kluczowe dla zdrowia układu kostnego oraz sercowo-naczyniowego. Dostarczy on także naszemu organizmowi dużej ilości witamin A, C oraz E. Ich właściwości przeciwutleniające łagodzą skutki negatywnego działania wolnych rodników na komórki.

czytaj całość »
Pstrąg z malinami
Pstrąg z malinami

Maliny, śmietanę i ocet malinowy zmiksuj na gładką masę, przetrzyj przez drobne sito, wymieszaj z oliwą Interoleo Premium i posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą do smaku. Oczyszczone ryby przypraw solą i jałowcem. Usmaż na oliwie z masłem.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl